Collega’s in actie in het COVID-huis
Een aantal zorgprofessionals van KwadrantGroep werkt ook tijdelijk in het COVID-huis Anna Schotanus in Heerenveen. Hier worden met name ouderen verpleegd die besmet zijn met het coronavirus. Annet van der Wijk en Hinke Nijboer vertellen over hun ervaringen.
Annet van der Wijk doet de opleiding maatschappelijke verzorging IG en werkt in KSW It Wenplak in Surhuisterveen. Daar heeft ze het erg naar de zin, maar de kans om een keer heel wat anders te doen heeft ze met beide handen aangegrepen. “Het leek me voor mezelf heel leerzaam. Het is anders werken dan op het KSW. Daar ken je mensen en hun geschiedenis. Hier weet je heel weinig van mensen.”
Goed voor de afwisseling
“Wat ik ook heel erg leuk vind en waar ik veel van leer is de samenwerking in het team. Er is geen verschil tussen verpleegkundigen en verzorgenden IG. De collega’s met meer ervaring helpen mij en willen me graag dingen leren. Je werkt echt als team samen. Als je de kans krijgt om hier tijdelijk te werken, doe het! Het is goed voor de afwisseling en je leert er veel van.”
Lange dagen, veel voldoening
De wens om nieuwe ervaringen op te doen deed ook Hinke Nijboer besluiten zich aan te melden om tijdelijk te werken in het COVID-huis. “Ik werk normaalgesproken in een thuiszorgteam in Drachten en ik doe de opleiding tot verpleegkundige. Hoe mooi is het dat ik nu ervaring op kan doen in het COVID-huis!.”
Hinke werkt tijdelijk drie dagen per week in het COVID-huis. Het zijn lange dagen, die veel voldoening geven. “Samen met nog een collega krijg ik per dag acht patiënten toegewezen. Daar zijn we tijdens onze dienst verantwoordelijk voor. Dat betekent drie keer per dag controles doen, zuurstof toedienen, helpen met wassen en aankleden én de mensen stimuleren om bijvoorbeeld uit bed te komen en zelf dingen te doen. Dat je volledig beschermd werkt, met schort, spatbril, handschoenen en een mondneusmasker maakt het werk zwaar; je zweet enorm. Na de eerste dag kwam ik thuis met hoofdpijn.Ik had veel gezweet en te weinig gedronken. Ik drink nu tijdens elke pauze een flesje water leeg.”
Twee stappen vooruit denken
“Het mooie aan werken in het COVID-huis vind ik dat je werkt met collega’s uit verschillende organisaties. Het is heel interessant om te zien hoe iedereen werkt en met welke systemen er hier gewerkt wordt. Ik leer enorm, bijvoorbeeld klinisch redeneren. Je moet twee stappen vooruit denken, wat kan er gebeuren met deze cliënt? En daar dan naar handelen. De samenwerking met collega’s vind ik hier ook heel prettig. We geven elkaar feedback en na elke dienst wordt er geëvalueerd. ‘Waar ben je tegenaan gelopen, hoe heb je dingen opgelost, wat heeft deze dag met je gedaan?’. Op het moment dat ik naar huis ga, ben ik mijn verhaal van die dag kwijt en ben ik klaar met mijn werk. Dat is fijn, zo lopen werk en thuis niet door elkaar heen.”