Gegevensuitwisseling tussen Friese zorgorganisaties voor een betere nachtzorg

In diverse regio’s in Nederland wordt door zorgorganisaties samengewerkt om cliënten te helpen bij alarmering buiten kantoortijden (in de avond-, nacht- en weekendzorg). Zorgmedewerkers bezoeken hierbij regelmatig cliënten die niet bij hun eigen organisatie in zorg zijn. Om toegang tot de juiste dossierinformatie te krijgen, zijn nachtteams vaak met meerdere inloggegevens op pad met toegang tot soms wel duizenden cliënten.  

Omdat dit beter en efficiënter kan, werkten ECD-leveranciers Ecare, SDB en Nedap, samen met branchevereniging Actiz, aan een generieke oplossing voor de avond-, nacht- en weekendzorg (ANW zorg). Door gebruik te maken van de oplossing Nuts-bolt ANW (een technische koppeling) hoeven medewerkers niet meer hun eigen systeem uit om toegang te krijgen tot de belangrijkste gegevens van de externe cliënt. Per 1 oktober gaat KwadrantGroep hier in een pilotvorm mee werken. 

Concreet betekent dit dat Zorgcentrale Vérian, bij alarmeringen van buiten KwadrantGroep, cliënten van andere zorgorganisaties kan koppelen aan de zorgverlener van KwadrantGroep die naar de cliënt toe gaat. Dit gaat via het elektronisch cliëntendossier (ONS) van KwadrantGroep. Hierdoor kunnen de nachtteams van KwadrantGroep de belangrijkste informatie uit het dossier inzien, zoals rapportage en medisch beleid, en kunnen zij direct in het dossier van de externe cliënt rapporteren zonder de eigen ONS omgeving te verlaten.

De pilot loopt enkele weken, als de oplossing goed bevalt kunnen andere Friese zorgorganisaties ook gebruik maken van deze mooie oplossing.