Volle bak bij MeiJo café ‘praat vandaag over morgen’

Voor senioren is het belangrijk om na te denken over hoe ze oud willen worden. ‘Hoe wilt u wonen?’, ‘wat is voor u belangrijk?’ en ‘heeft u naasten op wie u kunt rekenen?’. Praat vandaag over morgen is dan ook het thema van de MeiJo cafés van oktober.

Wijkverpleegkundigen Jeannette Knol, Tjitske Wiegersma, Tina Krijgsman en Marrit Hovenga gaan tijdens de MeiJo cafés met aanwezigen in gesprek over wat ze nú al kunnen doen om voorbereid te zijn op de toekomst. De cafés sluiten aan op de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

De drempel om hulp te vragen
Het eerste MeiJo café was afgelopen dinsdag in het Posthuis Theater in Heerenveen. De zaal zat vol, wat duidelijk maakt dat het onderwerp leeft. De aanwezige senioren weten maar al te goed dat de tijden veranderd zijn. Waar vroeger iemand van de thuiszorg steunkousen kwam aantrekken, wordt nu eerst gekeken wat mensen zelf kunnen doen, wat hun omgeving kan bijdragen of welke hulpmiddelen kunnen helpen. ‘Ik moest echt een drempel over om hulp te vragen, maar nu ben ik blij dat mijn buurman mij helpt met de tuin’, vertelt een aanwezige. Ze woont alleen en hoopt zolang mogelijk van haar tuin te kunnen genieten. Een echtpaar vertelt onlangs verhuisd te zijn naar een appartement, ‘zodat we het wat makkelijker krijgen.’

De wijkverpleegkundigen moedigen de aanwezigen aan om nu al keuzes te maken. ‘De maatschappelijke trend is dat mensen steeds langer zelfstandig thuis wonen. Als u nu de regie neemt over hoe u het wilt hebben, overkomt het u later niet.’ Een fit ogende senior voegt daaraan toe: ‘Het is ook belangrijk om na te denken hoe je actief wilt blijven!’

Er staan in oktober nog vier MeiJo cafés op de agenda
- 10 oktober in Wolvega
- 15 oktober in Drachten (=vol)
- 22 oktober in Oosterwolde
- 24 oktober in Leeuwarden

Programma van de MeiJo cafés
10.30-10.45 uur: Ontvangst met koffie en thee
10.45-11.30 uur: Wijkverpleegkundigen vertellen en geven tips
11.30-11.45 uur: Nog een kopje koffie of thee
11.45-12.30 uur: Aan de hand van praatkaarten met elkaar in gesprek
12.30-13.30 uur: Gratis warme maaltijd van Van Smaak + mogelijkheid om hulpmiddelen te bekijken

Na afloop van het café krijgen alle deelnemers een ‘praatboekje’ mee met daarin tips om over de toekomst in gesprek te gaan.

Er is nog plek!
Wilt u bij één van de cafés aanwezig zijn? Er is nog plek. Kijk voor meer informatie en aanmelden op  MeiJo café